Powerpoint slaytlarının, sunularının dosya boyutlarının kendiliğinden veya özellikle her kaydetme işleminden sonra artması, dosya içeriğine göre normal olabileceği gibi belli sorunlara dayanıyor da olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız ve “PowerPoint dosya boyutu nasıl küçültülür?” sorusunun yanıtını ararsanız, PowerPoint dosya boyutu küçültme işlem ve kontrolleri için aşağıdaki adımlara göz atabilirsiniz.
ADIM 1:
Dosyada bozulmalar meydana gelmiş olabilir. Öncelikle dosyanın bir kopyasını oluşturun; ben onarma işlemlerini her zaman kopyalar üzerinde gerçekleştirmeyi tercih ederim. PowerPoint’i başlatın ve boş bir sunu açın. Powerpoint içerisinde “Dosya > Aç > Gözat” menülerinde ilerleyin, dosyanın oluşturduğunuz kopyasının konumunu gösterin ve aynı pencerenin sağ alt köşesinde “Aç” butonunun hemen yanındaki oka tıklayıp “Aç ve Onar”ı seçerek dosyayı onarın. İşlem tamamlandığında dosyayı kaydedin ve boyutta değişiklik olup olmadığını kontrol edin.
ADIM 2:
Söz konusu dosya eski bir Powerpoint versiyonunda oluşturulmuş veya yeni versiyonda oluşturulmasına rağmen eski bir formatta kaydedilmiş olabilir. Bu tip durumlarda, yeni versiyonların desteklediği biçimler ve benzeri özellikler, önceki versiyona göre uygunlaştırılması ve uyumlu hale getirilmesi için dönüştürülür ve bu da dosya boyutunun artmasına sebep olur. Dosyayı çok daha gelişmiş bir sıkıştırma mekaniğini destekleyen “.pptx” formatında kaydetmeyi deneyin.
ADIM 3:
Yine farklı versiyonlarda oluşturma veya kaydetme gibi işlemler sonrası, gömülü karakterler küçük kümeler halinde değil; ait oldukları yazı tipi (font) kümelerinin bütünü ile birlikte aktarılır. Bunun önüne geçmek için Powerpoint içerisinde “Dosya > Seçenekler > Kaydet” menüsünde “Yazı tiplerini dosyaya ekle” kutucuğunun işaretsiz olduğundan veya işaretliyse bile, aşağısındaki iki seçenekten ilki olan “Yalnızca sunuda kullanılmakta olan karakterleri ekle” kutucuğunun seçili olduğundan emin olun.
ADIM 4:
Sunudaki resimler sürükle-bırak veya kopyala-yapıştır işlemiyle eklendiyse, gömülü öge mantığıyla boyutları artacak ve dosyanın boyutunun artmasına da sebep olacaklardır. Bunun yerine, resim eklerken “Ekle > Resimler” seçenekleri ile ilerleyin. Buna ilave olarak, eklenen resimleri sıkıştırmayı da deneyebilirsiniz. Herhangi bir resim seçiliyken üst şeritte “Resim Araçları – Biçim” sekmesinin belirdiğini göreceksiniz, orada “Resimleri Sıkıştır”a tıklayın ve uygun seçenekleri seçerek işlemi tamamlayın. “Resimleri Sıkıştır” işlemiyle ilgili iki de ipucu vereyim:
- “Yalnızca bu resme uygula” seçeneğinin işaretini kaldırırsanız işlem dosyadaki tüm resimler için geçerli olur.
- “Resimlerin kırpılan alanlarını sil” seçeneğini işaretli bırakmanız, resimden kırpılmış ve atılmış olmalarına karşın halen yer kaplayan piksellerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
ADIM 5:
Sunuda görünmeyen elementler eklenmiş durumda olabilir. Bunlar arasında istenmeyenleri temizlemek, PowerPoint dosya boyutu küçültme yöntemleri arasında en etkili olanlardandır. “Ctrl +A” tuş kombinasyonuyla sunudaki her şeyi seçili hale getirdiğinizde bu tip ögeler de seçili ve görünür hale gelecektir. İstemediğiniz ögeleri bu şekilde tespit edip silebilirsiniz.
Keyifli çalışmalar!
Çok işe yarar oldu benim için. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ödevim için çok gerekliydi.