Microsoft 365 ve Teams çatısı altında, “Microsoft Viva” adı verilen yeni bir platformun duyurusu yapıldı. Bir “çalışan deneyimi platformu” olarak lanse edilen Microsoft Viva, çalışanı, yani insanı odak noktasına alıyor. Kişilere, işlerini en iyi şekilde yapmalarına yardımcı olacak ve yüklerini görece azaltacak bir deneyim sunmakla kalmıyor; beraberinde kendilerini, sağlıklarını ve kişisel gelişimlerini de ihmal etmemeleri için dengeli bir ortam oluşturulmasını destekliyor.

Temel amacının çalışan sağlığı, bağlılığı, iletişimi ve gelişimini desteklemek olduğunu söyleyebileceğimiz bu platform, dört bileşenden oluşuyor: Topics, Connections, Learning ve Insights.

Viva Topics

Çalışanların, ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşmak için harcadıkları eforu ve zamanı minimize etmeyi, bu deneyimlerini olabilecek en kolay hale getirmeyi hedefleyen bir modül. AI becerileri sayesinde, ServiceNow, SalesForce, SAP gibi 3. parti uygulamalardan da bilgi çekebilen “Viva Topics”, bu bilgileri Microsoft 365’teki belli verilere, gönderilere, “keyword”lere bağlı olarak kullanıcılara sunabiliyor. Çalışma şekline dair şöyle basit bir örnek verebiliriz: Teams’te bir sohbetteki veya kanaldaki bir gönderiyi inceliyorsunuz, bu gönderide yer alan kilit bir kelime, bir metin, bir kısaltma, bir hizmet adı vb. üzerinde otomatik bir “topic card” bağlantısı beliriyor ve bu bağlantıyı tıklamak, o kelime, metin, kısaltma veya hizmet adı ile bağlantılı olan kaynakları gösteren bir sayfaya yönlendirilmenizi sağlıyor. “Topics”, yakın zamanda kullanıma açılmış olacak.

Viva Topics

Viva Connections

Bir nevi şirket içi iletişim portalı mantığıyla platformda kendine yer bulan “Viva Connections”, çalışanların şirket içi haberler, gelişmeler, politikalar gibi kaynaklara tek bir arayüzden ulaşabilmelerini sağlayacak bir modül. Kullanıcılara merkezi ve özelleştirilebilen bir “gateway” deneyimi sunacak olan “Connections”, 2021’in ilk yarısı içinde Teams masaüstü uygulamasında, 2021’in sonlarında ise Teams mobil uygulamasında kullanılabilir olacak.

Viva Connections

Viva Learning

Şirket içi eğitim materyalleri, organizasyona ait özel içerik kütüphanesi ve bunlara ek olarak LinkedIn Learning, Microsoft Learn, PluralSight gibi platformlarda bulunan kaynakları tek noktadan kullanıcılarla buluşturan bir modül. Kullanıcıların standart, günlük işlerinin ve rutinlerinin doğal bir parçası gibi kişisel gelişimlerine zaman ayırmaları, belli eğitimleri takip edip tamamlamaları ve hatta paylaşmalarına olanak sağlıyor. “Viva Learning”, henüz “özel önizleme” modunda bulunuyor.

Viva Learning

Viva Insights

Çalışanların verimliliğini ve kişisel gelişimini destekleyen bir modül. Kullanıcılara, sadece kendi erişimlerine açık şekilde günlük tavsiyelerde bulunan “Viva Insights”, düzenli ve doğru zamanda işe ara verip mola yapmaları, doğru zamanda işe odaklanmak üzere zaman yaratmaları, aynı zamanda iş arkadaşlarıyla ilişkilerini güçlendirmeleri gibi konularda kullanıcılara yardım ediyor ve bir nevi kişisel asistan görevini üstleniyor. Bu görevini de ilgili kullanıcıya ait kullanım verilerini Microsoft uygulamalarından elde ederek ifa ediyor. Bunun sadece Microsoft uygulamalarıyla sınırlı kalmayacağını; Zoom, Slack, SAP SuccessFactors gibi 3. parti uygulamalardan da kullanım verileri alabilecek becerilere sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu modül aslında “Insights” adıyla arka planda mevcut durumda ve MyAnalytics ile bağlantılı çalışıyor. Ancak Microsoft, bu özelliği, daha gelişmiş şekilde Viva’nın bir alt bileşeni haline getirmeye karar vermiş gibi görünüyor.

Viva Insights

Söz konusu bu modüllerin bazılarının “add-on” lisanslar ile, diğerlerinin ise Microsoft 365 Kurumsal planlarına dahil şekilde sunulması bekleniyor.

Referanslar

burakvarol.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir