Teams, uzun zamandır Microsoft’un en çok yatırım yaptığı ve sürekli yenilikler ile desteklediği ürünlerin başında geliyor. Hem Microsoft çalışanlarının hem de dünya çapındaki kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda aktif şekilde geliştirilmeye devam eden Teams, birbirlerinden veya ofislerinden kilometrelerce uzakta olsalar dahi bireylerin işbirliğini ve iletişimini destekleme konusunda oldukça kritik bir rol üstleniyor. Yine ağırlıklı şekilde geri bildirimler göz önünde bulundurularak Teams’e yakın zamanda getirilen veya getirilecek olan pek çok geliştirme ve yenilik söz konusu. Bu yazıda da bunlardan bahsediyoruz.

Toplantılarda Eşzamanlı Gösterilen Kişi Sayısı

Yazımız Teams ve yenilikler üzerine olduğuna göre, konuya kullanıcıların en çok talep ettiği geliştirmelerden biri ile başlamak yerinde olur. Teams toplantılarında, eşzamanlı olarak 2×2’lik bir alanda, 4 kişi görüntülenebiliyordu. Bu limit, 3×3’lük bir alanda 9 kişiyi destekleyecek şekilde artırıldı ve gelecekte daha da artırılması bekleniyor.

Increase in the number of simultaneous videos in Teams meetings

El Kaldır!

Özellikle kalabalık toplantılarda, söz isterken konuşmacıyı veya devam eden bir diyaloğu bölmek “uygunsuz” kabul edilebilir, araya girmek için doğru zamanı beklemek de stresli bir durum yaratabilir. “Raise hands” özelliği, söz isteyecek katılımcılara toplantıyı sözlü olarak bölmeksizin, görsel bir el simgesi ile bu taleplerini bildirme olanağı sunuyor. Dağıtımı büyük oranda tamamlanan bu özelliğin son durumu 62755 ID’li roadmap ögesi ile takip edilebilir.

Raise Hands

Arka Plan Efektleri

Microsoft Teams toplantıları için arka plan bulanıklaştırma (blur) özelliğinden sonra, arka plana resim ekleme özelliği de kullanıma sunuldu. Şu an için sadece Teams’te ön tanımlı görseller arasında seçim yapılabiliyor. Arka planda özelleştirilmiş resimlerin kullanımı da yakın zamanda “built-in” şekilde desteklenir durumda olacak (63666 ID’lı “roadmap” ögesi), ancak bunu yapabilmek için alternatif bir metot mevcut ve daha önce, “Teams Toplantıları İçin Arka Plan (Background) Resmi Ekleme ve Değiştirme” başlıklı yazımda bu işlemin tüm detaylarına değinmiştim.

Arka plan bulanıklaştırma desteği, iPhone ve iPad’lere de geliyor. Diğer cihazlara veya arka planda resim kullanımının mobil cihazlarda desteklenmesine yönelik henüz bir açıklama veya geliştirme yok.

Söz konusu arka plan efektlerinin kullanımının kontrolüne yönelik olarak Teams meeting policy’lere de bir güncelleme geliyor (VideoFiltersMode). Böylelikle Teams yöneticileri, hangi arka plan efekt özelliklerinin hangi kullanıcılara açık olacağını merkezi olarak yönetebilecek. Bunun da Mayıs sonunda dağıtılması planlanıyor.

Sohbet ve Toplantılar İçin Çoklu Pencere Desteği

Yine en çok talep edilen özelliklerden biri olan çoklu pencere desteği, yani belli pencerelerin ana ekrandan ayrılarak ayrı bir ekranda açılabilmesi (pop out), Teams’te sohbet (chat), toplantı (meeting) ve çağrılar (call) için kullanılabilir durumda olacak. Yeniliğin sohbet için olan kısmının dağıtımı halihazırda devam ediyor ve büyük oranda tamamlandı. Toplantı ve çağrı için olan kısmının ise Haziran ayında kademeli olarak aktif hale getirilmesi planlanıyor. Gelişmeleri aşağıdaki “roadmap” ögeleri üzerinden takip edebilirsiniz:

Multi-Window (Pop Out) Support

Toplantıyı Herkes İçin Bitirme

Teams toplantılarıyla ilgili başlıca sorunlardan biri, toplantıyı başlatan kişi toplantıdan çıksa dahi diğer katılımcıların devam edebilmesiydi. Genel olarak çok ciddi bir sorun olarak görülmese de belli senaryolarda sakıncalı sonuçlar doğurabilecek olan bu durum, “end meeting” özelliği ile ortadan kaldırıldı. Bu özellik, toplantı yöneticisinin tek tıkla tüm katılımcıları toplantıdan çıkarabilmesine olanak sağlıyor.

End the meeting for all participants

Grup Sohbeti (Group Chat) Katılımcı Limiti

Teams’te bire bir sohbetlere başka kişilerin eklenmesiyle oluşturulan grup sohbetlerinde desteklenen kişi sayısı 100’den 250‘ye çıkıyor (63577 ID’li roadmap ögesi). Bu şekilde çok sayıda katılımcı ile eşzamanlı iletişimin gerektiği durumlar için ekipler ve kanallar genel olarak daha verimli ve etkili olacaktır; ancak herhangi bir sebeple tercih edilemedikleri senaryoları göz önünde bulundurursak, bu limitin artması da esnek bir alternatif sunmuş oluyor.

Canlı Açıklamalı Alt Yazılar (Live Captions)

Canlı açıklamalı alt yazılar (live captions), toplantı esnasında söylenenleri gerçek zamanlı olarak metin haline getirir. Henüz sadece İngilizce konuşulanları anlayabilen bu özellik, Teams masaüstü uygulamasından sonra artık iOS ve Android uygulamaları için de desteklenir durumda…

https://support.office.com/en-us/article/use-live-captions-in-a-teams-meeting-4be2d304-f675-4b57-8347-cbd000a21260

Live Event Limitleri ve Desteği

Teams live event’lere (canlı etkinlik veya kullanıcıların daha sık telaffuz ettiği haliyle “canlı yayın”) dair yazı serimin ilk parçası olan “Microsoft Teams Live Events – Bölüm 1: Genel Özellikler ve Ön Gereksinimler” ile birlikte, bu etkinliklerin limitlerine değinmiştim. Mevcut pandemi durumu ve sürekli artan iletişim ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran Microsoft, bu limitleri 1 Temmuz 2020’ye dek artırdığını açıkladı. Buna göre, geçici olarak değişen limitler aşağıdaki değerlere yükseltilmiş durumda:

  • Katılımcı sayısı 10.000’den 20.000‘e
  • Tenant bazında izin verilen eşzamanlı etkinlik sayısı 15’ten 50‘ye
  • Maksimum etkinlik süresi 4 saatten 16 saate

Bunlara ek olarak “live event” özelliği, yine 1 Temmuz 2020’ye dek Microsoft Office 365 (Education) A1 kullanıcıları için aktif hale getirildi. Belirtilen tarihten sonra otomatik olarak devre dışı kalacak.

Live Events: Ses Paylaşımı

Live event’lerde artık paylaşımın yapıldığı cihazdan sesi de paylaşmak yapmak mümkün. Bu sayede, etkinlikte paylaşılan içeriğin sesi katılımcılara iletilebiliyor. Bu özellik, Windows’ta Teams uygulaması üzerinden sunumu gerçekleştiren “presenter” ve “producer”lar için geçerli…

Share system audio in Teams live events

Bire Bir (1:1) Görüşmeleri Kaydetme

Toplantılarda olduğu gibi artık bire bir (1:1) görüşmeleri de kaydetmek mümkün. Kaydetme seçeneğini seçtiğinizde, katılımcılar da ekranlarında beliren bir bildirim ile bilgilendiriliyor.

https://support.office.com/en-us/article/Record-a-meeting-in-Teams-34dfbe7f-b07d-4a27-b4c6-de62f1348c24

Yenilenmiş “Meetings Dashboard”

Yenilenmiş “meetings dashboard”, toplantı ve görüşmelere dair veriler, kullanım detayları, kullanılan cihazlar, bağlantı seviyesi gibi detayları sunarak kullanıcıların en iyi deneyimi yaşamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Gücünü Power BI’dan alan bu interaktif panonun geliş tarihi henüz net değil.

The new Meetings Dashboard

Teams’te Profil Resmi Kontrolü

Teams web ve masaüstü uygulamalarında profil resmi değiştirme izninin, OWA (Outlook on the web) policy‘lerindeki profil resmi değiştirme izninden beslenmesini sağlayacak olan bu özellik, kısa süre içinde genel olarak dağıtılmış olacak.

Teams App Kullanım Raporu

Teams ve yenilikler dendiğinde son kullanıcılara yönelik bileşenler daha sık telaffuz edilse de, arka planda yöneticileri ilgilendiren geliştirmeler de tam hız devam ediyor.

Teams Admin Center’daki “Analytics & Reports” alanında erişilebilen raporlar arasına eklenecek yeni “Apps usage” raporu sayesinde, Teams yöneticileri, Teams’e entegre edilmiş uygulamalara dair kullanım detaylarına erişebilecek. Bu raporun, uygulama kullanımı konusunda hem güvenlik hem de genel yönetim açısından doğru kararları verip gerekli aksiyonları almaya yardımcı olacağını söyleyebiliriz.

The New App analytics and reports experience: Teams app usage

Yeni PS Komutu ile Toplu Policy Ataması

Teams PowerShell modülüne gelen yeni “New-CsBatchPolicyAssignmentOperation” komutu, kullanıcılara toplu halde Teams policy’lerinin atanabilmesini sağlıyor. Var olan komutlarla ve belli döngüler kullanarak bu işlemi yapmak zaten mümkündü, ancak kullanıcıları içeren batch’i bir değişkene atayıp işi tek komutla yapmak muhtemelen birçok kişi için daha kolay olacaktır.

Örnek kullanım:

$users = @("burak@burakvarol.net","nuck.chorris@burakvarol.net","farrison.hord@burakvarol.net")

New-CsBatchPolicyAssignmentOperation -PolicyType TeamsMeetingPolicy -PolicyName Kiosk -Identity $users -OperationName "Example 1 Batch"

Toplantılar İçin Yeni Lobi Ayarları

Teams meeting policy ve ayarlarına gelen yenilikler, toplantıların yönetimini hem son kullanıcı hem yöneticiler için kolaylaştırmayı hedefliyor.

Teams meeting policy’lerindeki yeni bir ayar ile toplantıları artık sadece doğru kişilerin başlatabilmesini sağlayabiliyor, anonim kullanıcıların toplantı başlatabilme yeteneklerini ortadan kaldırabiliyorsunuz.

Default lobby setting

Diğer bir yeni ayar ise, toplantı oluşturan kişilere, toplantıya “audio conferencing” (PSTN/dial-in) ile katılacak kişilerin lobiden geçip geçememesine karar verme, bu kişiler toplantıya katıldığında veya toplantıyı terk ettiklerinde de ses ile bilgilendirilme gibi opsiyonlar sunuyor.

Lobby settings for PSTN participants

Teams İçin Yammer Uygulaması

Teams üzerindeki yenilikler arasında sayabileceğimiz “Yammer app”, daha çok Yammer’ı aktif şekilde kullanan veya kullanmayı planlayan organizasyonları ilgilendiriyor. Bu şekilde, Yammer’ı “Teams App Store” üzerinden Teams’e entegre etme olanağı sunuluyor.

The Yammer app for Microsoft Teams

https://techcommunity.microsoft.com/t5/yammer-blog/the-yammer-app-for-microsoft-teams-is-now-available/ba-p/1320286

Praise’de Yeni Rozetler

Teams’teki Praise özelliğinden, “Microsoft Teams: “Praise” ile Çalışma Arkadaşlarınızı Alkışlayın” yazımda detaylı şekilde bahsetmiştim. Dünya çapında ciddi olumsuzluklara sebep olan Covid-19 örneğindeki gibi benzer zorlayıcı durumlar ve zamanlarda umudunu, gücünü, disiplinini kaybetmeden işini layıkıyla yerine getiren, başkalarına ilham veren, fark yaratan kahramanlara ithaf edilen 3 yeni rozet Praise’e eklenmiş durumda:

New badges for Praise

Ayrıca Bakınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir